El darrer dilluns dia 26 de març alguns alumnes de 1r, 2n, 4t i 5è van rebre una visita inesperada a les seves classes. Per mitjà del Departament d’Anglès, dos alumnes del Màster de Formació de Professorat de Secundària de la UAB, la Clara i el Nacho, vam gaudir d’un profitós matí al Collserola. I, de la mateixa manera que els alumnes que van trobar-nos a les seves aules, de ben segur us preguntareu… Qui sou vosaltres?
Nosaltres som dos estudiants que estem realitzant les nostres pràctiques com a futurs docents a l’institut Joaquima Pla i Farreras, a la vora de l’escola. Des del màster se’ns va encoratjar a visitar alguna escola de Primària per tal que en coneguéssim l’ambient i la manera de fer d’aquells menuts que més tard acabaran la seva escolarització obligatòria a les aules dels instituts de Secundària. La proximitat del “Plafa” i la bona relació existent entre aquest i l’escola Collserola van facilitar el procés de programar una visita.
El nostre matí va començar, com el dels alumnes, a la porta d’accés del centre poc abans de les 9 del matí. Un cop a dins, la Teresa i la MªDolors se’ns van presentar i ens varen conduir cap a les aules. Allà, la novetat era la nostra presència. Grans i petits ens preguntaven qui érem mentre les mestres ens presentaven davant els alumnes.
Al llarg de tot el matí, vam tenir l’oportunitat de participar en les classes d’Anglès ajudant les mestres titulars i la Natalie (l’auxiliar de conversa nordamericana del centre) a les aules. Conèixer nois i noies amb característiques ben diferents dels adolescents de l’institut va ser, en aquest sentit, quelcom molt enriquidor per a nosaltres. Pot dir-se sense por d’equivocar-se que la innocència i bondat dels més menuts, units a les seves ganes d’aprendre, van constituir un revulsiu en aquest període final de la nostra formació com a futurs docents.
Pel que fa a l’aspecte purament educatiu, les classes d’anglès del Collserola ens van sorprendre molt positivament. En aquest sentit, els pares dels alumnes del centre poden estar segurs que els seus fills estan seguint els passos necessaris per aconseguir un bon nivell en llengua estrangera. Un enfocament pedagògic constructivista –on els alumnes no estudien la llengua, sinó que aprenen a utilitzar-la, juntament amb la immersió en llengua anglesa a les classes, faciliten aquest procés.
Marxem del Collserola molt satisfets, ja que la nostra fugaç visita en ha servit per comprendre que la feina ben feta –en aquest cas, ensenyar l’anglès als alumnes– és una tasca acumulativa que es realitza durant les diverses etapes educatives. En aquest sentit, agraïm a alumnes i mestres l’esforç d’acollir-nos i compartir amb nosaltres un matí tan especial. Com a punt final, una darrera reflexió: tant de bo nosaltres haguéssim tingut la sort de poder aprendre anglès com ho fan els menuts del Collserola!
No hay comentarios:
Publicar un comentario